Interjú Szilasi Alex-szel, a kastély művészeti igazgatójával

HU EN

Interjú Szilasi Alex-szel, a kastély művészeti igazgatójával

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg októberben.

Miért éppen a Gödöllői Királyi Kastély lett ennek a nagy sikerű fesztiválnak helyszíne?


A gondolat annak idején Révész T. Mihály igazgatása alatt született meg, azzal a szándékkal, hogy egy ilyen történelmi helyszín, mint a Gödöllői Királyi Kastély évenkénti rendszerességgel a legmagasabb színvonalú, saját rendezésű zenei fesztiválnak adjon otthont. Megtisztelő számomra, hogy 2016 óta – Dr. Ujváry Tamás ügyvezetése alatt – én felügyelhetem a Gödöllői Liszt Fesztivált, melyet 22 évvel ezelőtt Bogányi Gergely zongoraművész művészeti vezetésével indítottak útjára és azóta is töretlenül sikeres. A Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol az alapító Grassalkovichok óta a  zene és a művészetek mindig kiemelt figyelmet kapnak, büszkék vagyunk, hogy az ország leghosszabb ideje működő Liszt fesztiválját mondhatjuk magunkénak, amelynek egyik legfontosabb  célkitűzése, hogy ebben a  páratlan környezetben a 19.század egyik legnagyobb zeneszerzőjének életművét a legszélesebb összefüggésben tárja az látogatók elé. Bár nem tudunk olyan feljegyzésről, ami igazolná, hogy Liszt Ferenc valaha is járt volna a kastélyban, arról viszont igen, hogy a királyi család számos alkalommal hallotta Lisztet játszani, és Erzsébet királyné, aki maga is zongorázott,  igen kedvelte a  mester kompozícióit. 

Mindig érdekfeszítő kérdés, hogy vajon egy ilyen kivételes zseni, mint Liszt Ferenc, milyen benyomások vagy tanulmányok hatására alakítja ki a saját művészi hitvallását, zeneszerzői kritériumát. Még izgalmasabbá válik az összefüggések keresése miután szembesülünk azzal a ténnyel, hogy Liszt előadói és alkotói tevékenysége gyakorlatilag átöleli a 19. századot, így a kor sajátosságai, jelentősebb irányzatai, mint egyfajta évgyűrű nyomot hagynak a liszti életműben. 

A XXII. Gödöllői Liszt Fesztiválon fellépő művészek a hazai és nemzetközi zenei élet legkiválóbb képviselői. Anélkül, hogy kiragadnék egyet is a meghirdetett programok közül, biztosra vehető, hogy mindenki talál majd kedvére valót. 
Folytatjuk a fiatal tehetségeket bemutató matiné-sorozatunkat a zeneiskolától a Zeneművészeti Egyetemig, és ismét gyermekkoncert csendül fel Mária Valéria főhercegnő egykori szalonjában.
 

Partnereink

Bechstein