A Liszt Fesztivál - Ahogy fellépő művészeink látják - Balog József

HU EN

A Liszt Fesztivál - Ahogy fellépő művészeink látják - Balog József

A Gödöllői Királyi Kastély az elmúlt 300 évben nemcsak a magyar és európai történelem fontos helyszíne, de a művészetek és azok legjelesebb képviselőinek természetes közege. Az immár XXII. Liszt Fesztivál alkalmából rendszeresen visszatérő fellépőinket kérdeztük itt szerzett élményeikről, illetve az ez évi műsorukról.

Balog József ünnepi zongoraestje október 22-én csendül fel a Díszteremben


Kedves József, többször léptél már fel a gödöllői Liszt Fesztiválon. Megosztanád velünk, milyen ismét itt játszani?

Magyarországnak számos gyönyörű kastélya van, úgy gondolom, ezek közül is kiemelkedik a Gödöllői Királyi Kastély. Nagy élmény itt játszani – mind a történelmi vonatkozások, mind a fantasztikus környezet rendkívül inspirálóak. Minden évadban sokféle koncerten és számos országban játszom, de ide mindig nagyon szívesen térek vissza. 
 

Különleges a műsorválasztás. Mondanál néhány szót erről? 


A mostani műsor tényleg különleges számomra és ilyen párosításban még sosem játszottam a műveket.

Mindig foglalkoztat a zeneszerzők közötti kölcsönhatás, vallom, hogy egy nagy szerző megújít és előkészít. Liszt és Bartók művészete is tökéletes példa erre, bár sokan azt gondolják, nagyon sok idő választja el őket, egyikük a romantika, másikuk a 20. század nagy alakja. Ez korántsem ennyire egyszerű, a mostani művek keletkezési ideje között többnyire 20-30 év telt el. Liszt késői művei nagymértékben készítik elő azt a letisztult stílust, amellyel Bartók elindul...csodálatos kölcsönhatás. Egyébként is úgy gondolom, hogy a 20. század fordulópontja talán a legmeredekebb fordulatot hozta a zenében és valószínűleg a legnagyobb olvasztótégelye is volt a stílusoknak, (Párizs, Bécs…) amelyből aztán nagyon sok 20. századi dialektus alakult ki. Az operaátiratok önmagukért beszélnek. Rendkívül lenyűgöző számomra az, hogy Liszt ezeket a műveket azért írta, hogy népszerűsítse szerzőtársai műveit, ráadásul így olyan közönséghez is eljutottak ezek a zenei anyagok, akik nem jutottak el abban az időben Operába. A másik nagyon fontos tény, ami tovább emeli Liszt nagyságát, hogy sohasem öncélúak, mindig az adott zenei anyagot szolgálják amellett, hogy maximálisan kiaknázzák mind a zongorista, mind a hangszer adta lehetőségeket.
 

Van-e számodra üzenete annak, amikor Liszt-művet játszol? 

Liszt műveit játszani a világban (más magyar szerzőkhöz hasonlóan) mindig egy misszió.
Sok olyan kultúra és zenei környezet van, ahol sajnos még mindig egy kicsit lenézik, másodrangú szerzőként kezelik Lisztet, szinte üres virtuózként tartják számon. Amikor összeállítok egy programot Liszt Ferenc műveiből mindig arra törekszem, hogy a szerző legtöbb arcát bemutassam, hiszen stílusa rendkívül változatos, korszakai hűen tükrözik a zenetörténet és a zongora fejlődését.
Lángelme volt, nélküle elképzelhetetlen lenne bármilyen mai zene, amit hallunk és alig találunk olyan zongoristát a világban, aki valamilyen módon ne kapcsolódna tanári vonalon Liszthez.

Partnereink

Bechstein